fbpx

Anine er i dyp konsentrasjon når hun prøver Lunsjmeditasjon for første gang.

Anine er i dyp konsentrasjon når hun prøver Lunsjmeditasjon for første gang. Foto: Ane Charlotte Spilde, Aktiv I Oslo.no (CC-lisens | Flere størrelser)

Meditasjon til lunsj

I en stressende hverdag kan det bli langt mellom de store pusterommene. Bli med når det er meditasjon som står på menyen. Les hvordan det gikk da vi prøvde å delta på meditasjonskurs.

Meditasjon er praktisert gjennom tusenvis av årMeditasjon har vært praktisert gjennom tusenvis av år. I sin enkelthet handler den om å finne frem til sin allerede eksisterende indre ro, og gjøre den til en aktiv del av livet ditt.

 

Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter (Nå Nordisk Kadampa Meditasjonssenter) i Oslo tilbyr alt fra helgekurs til dagskurs, og enkle kveldskurs og drop in-timer. En av de populære kursene er «Lunsjmeditasjonen». Dette kurset blir holdt klokken 11:30 – 12:00 hver tirsdag og torsdag, og undervisningen blir primært utført av den buddhistiske nonnen Kelsang Tubchen.

 

Fokus er viktig for å oppnå indre roMeditasjon skaper ro i en stressende hverdag

Aktiv i Oslo prøver meditsjon

Til tross for stappfulle ukeplaner og en hektisk hverdag, er det viktig å sette av tid til de virkelig helsebringende tingene i livet. Og hva er vel ikke bedre enn et sårt trengt pusterom midt på dagen?

Dermed bestemte jeg meg for at meditasjon er noe som må prøves ut. Jeg får beskjed om å sette meg ned i en behagelig stilling og puste. Pusten trekkes dypt inn, og slippes rolig ut igjen. Etter hvert kan jeg kjenne hvordan øynene lukkes, pulsen senkes og hverdagens kjas og mas forsvinner i det fjerne. Jeg ser for meg sinnet mitt som en himmel, og alle tankene mine som svevende skyer.

Spenningene fra en stressende hverdag letterTankeskyene letter litt

Nyter roen

Kelsan Tubchen er hovedlærer på meditasjonskursetKelsang Tubchen er hovedlærer ved senteret, og har jobbet som nonne i over syv år. Hun forteller at det finner flere nivåer ved meditasjon, og også de helt uten religiøse aspekter. Hun er opptatt av å finne praktiske måter hun kan lære elevene sine å slappe av på. På lunsjmeditasjonen varierer antall elever fra gang til gang.

– Vi har vært alt fra to til tolv, men ligger nok som regel på rundt seks personer hver gang, forteller Tubchen.

Hun opplever noen kunder som kommer når de har fri, men har merket at det er mange som benytter lunsjpausen sin til å koble av på kurset. Det finnes også de som synes lunsjmeditasjonen er en fin forsmak på mediteringen, da hver økt kun varer i tretti minutter.

– Jeg tror også det er mange som setter pris på den fredfulle stunden både før og etter, da de sitter i stillheten og nyter en kopp med te, smiler Tubchen.

Klarnet sinn

Etter hvert begynner himmelen å tømmes for skyer. Riktignok er det fremdeles noen igjen, men antallet og tykkelsen er betraktelig lettet. På denne måten begynner kursets mål å nærme seg, nemlig «clarity of the mind». Bak skyene ligger klarheten, og det er denne klarheten alle kursdeltagerne søker etter. Kurset er over og alle som en åpner vi øynene våre, og gjør oss klare til å møte hverdagen igjen. Ikke fornyet etter en vidunderkur, men en god del mer avslappet enn når vi gikk inn.

Etter meditasjonskurset er sinnet litt klarere