fbpx

* Artikkel fra 2012 – Aktiv i Oslo

Kelsang Tubchen holder kurs i meditasjon ved Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter
Kelsang Tubchen underviser i meditasjon på Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter.
Foto: Ksenia Novikova, Aktivioslo.no (CC-lisens | Flere størrelser).

Mediterer for en bedre hverdag

Drivere av Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter merker at interessen for meditasjon vokser i Oslo.  Buddhistsenteret holder flere meditasjonskurs i uka.

Klokken nærmer seg tolv. I sjette etasje i Kongens gate 2 konsentrerer fem mennesker seg om pusten sin. Roen i rommet er nesten til å ta og føle på og stemmen til nonnen Kelsang Tubchen bringer de mediterende tilbake på det harmoniske sporet når bekymringer og stress gjør seg gjeldende. Hun snakker om å slippet taket. Problemer og negativitet er det ingen plass til i meditasjonsrommet på buddhistsenteret. Når de mediterende går fra lunsjmeditasjonen og ut i verden, skal de være fylt av lys og fred – positive følelser.

– Meditasjon kan brukes som ferie. Mange ser frem til å meditere for å kjenne hvordan hverdagslivet forsvinner inn i bakgrunnen, som på en ferie, smiler Tubchen. Etter meditasjonsøkten serverer hun ingefær-te. Noen skynder seg ut når koppen er tom, andre tar seg god tid og slår av en prat med henne.

Indre fred

Det er andre gangen Joanna Deacon er med på meditasjonslunsj. Hun og Tubchen slår seg ned i behagelige lenestoler med tekoppene i hendene når alle andre har reist. Joanna mediterer for å takle stresset i hverdagen bedre, for å få kontroll over følelsene sine og for å få mer energi.

– Har man indre ro kan man kanskje påvirke andre til å finne ro også. Det er jo nesten det som står på brosjyren deres, sier hun til Tubchen.

”Without inner peace, outer peace is impossible” – sitatet av Geshe Kelsang Gyatso, grunnleggeren av buddhisttradisjonen senteret følger, fyller forsiden til Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter. Det er imidlertid ikke nødvendig å være buddhist for å nyte overskuddet meditasjon gir:

– En trenger ikke noen spesiell tro, kunnskap eller erfaring for å meditere. Det fungerer uansett. Spesielt de første ukene opplever man mange forandringer i måten man møter livet på, synes Joanna.

Joanna Deacon og Tubchen etter meditasjonslunsjen på Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter.
Etter meditasjonslunsjen er alle velkomne til å bli igjen lenger og slå av en prat over Ingefær-te.

Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter er en non-profit forening som holder flere kurs i løpet av uken, både på morgen og kveld, og i helgene. Hver tirsdag og torsdag inviterer de til meditasjonslunsj, en halvtime med meditasjon en bare kan droppe-inn på. De fleste kurs og foredrag koster penger som går til senterets drift, men noen er gratis.

– Det virker som om flere blir interessert i meditasjon for tiden. I blant får vi nærmere femti besøkende, forteller Tubchen. Alle er like velkomne; buddhister, folk som mediterer og de nysgjerrige.

Oppdaget seg selv

Selv ble Kelsang Tubchen buddhist for lenge siden. Hun het noen annet den gang.

– Som 26-åring ble jeg veldig syk og begynte å meditere seriøst. Meditasjonen gav meg helende fred og energi, og jeg reiste også til et buddhistisk retreatsenter i Skottland. Noen ganger var jeg der en helg, andre ganger noen uker. Jeg endte opp med å bo der i  nesten syv år og etter hvert ble jeg en nonne. Det bare vokste frem på en veldig naturlig måte. Buddhisme handler om å oppdage seg selv, sier Tubchen.

Da hun ble friskere kunne Tubchen enten fortsette å følge det spirituelle sporet og kanskje hjelpe andre, eller vende tilbake til sitt gamle liv. Hun forteller hun aldri valgte å bli buddhist, at det bare skjedde.

– Før hadde jeg vært kunstner. Det handler også om ønsket om å gi folk noe. Nå har jeg vært nonne snart ni år, og for to år siden ble jeg spurt om jeg ville komme til Norge. Jeg elsker å lære bort, man lærer så mye av det. Jeg underviser også i Bergen, og får sett litt av Norge, sier Tubchen entusiastisk. Hun liker at nordmenn ser ut til å sette pris på stillhet, natur og alenetid.

Nonnen Kelsang Tubchen holder flere meditasjonskurs i uken.

Et senter som vokser

Når Tubchen underviser sitter hun på en høyt plassert pute. På veggen bak henne henger fargerike bilder, og hun er omgitt av buddha-statuer. Det har gått omtrent ett år siden Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter fikk faste lokaler i Kongens gate. Tidligere hadde de leid steder noen ganger i uka.

– Når man åpner et fulltidssenter har vi muligheter til å gi flere tilbud uten økonomisk tap. Dermed kan vi ha kurs og meditasjonsøkter på forskjellige tider. På enkelte timer er vi veldig få, og de timene blir også utrolig fine, sier Tubchen.

Kelsang Jangdom må få mye av æren for stiftelsen av Je Tsongkhapa Kadampa Buddhistsenter. Den praktiserende buddhisten jobbet lenge med å opprette et buddhistsenter i Oslo, stod for mye av finansieringen selv og bad sin buddhistordning om å sende en lærer til Norge. I dag er han munk ved buddhistsenteret.